Gratis haakpatroon: eiermutsje / Free pattern: egg beanie

Warm gehaakt eiermutsje

Het blijft maar koud en sneeuwen en dat inspireerde ons tot een patroon voor een warm eiermutsje. Mocht het met Pasen nog zo koud zijn, dan blijft je eitje tenminste warm (al hopen we natuurlijk op veel beter weer tegen die tijd!).

Het patroon

Gebruikte steken: losse, halve vaste, vaste, stokje
Materiaal: Phil etik (100% katoen) voor het mutsje, Phil coton 3 (100% katoen) voor de pompon, haaknaald 3,5, pomponmaker, stompe naald. (Elk vergelijkbaar garen is geschikt.)

Zo ga je te werk:

Mutsje:
* haak 4 lossen en sluit die tot een cirkel door een halve vaste in de 1e losse te haken.
* Toer 1: haak 2 lossen en vervolgens 10 stokjes in de cirkel. Je haalt daarbij de draad door de cirkel heen. Op het eind is het vaak wat krap, maar je kan de al gehaakte stokjes altijd nog een beetje opzij schuiven om nog net de laatste stokjes te kunnen haken. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
* Toer 2: haak 2 lossen en haak vervolgens in ieder stokje 2 stokjes om te meerderen. Haak niet in de allerlaatste steek, dat is de halve vaste waarmee je de vorige toer hebt gesloten. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
* Toer 3 t/m 5: haak 2 lossen en haak vervolgens in ieder stokje 1 stokje. Haak niet in de allerlaatste steek, dat is de halve vaste waarmee je de vorige toer hebt gesloten. Sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
* Toer 6: haak 1 losse en haak vervolgens in iedere steek 1 vaste. Haak niet in de allerlaatste steek, dat is de halve vaste waarmee je de vorige toer hebt gesloten. Sluit de toer met een halve vaste in de losse die je aan het begin van de toer hebt gehaakt.
* Hecht de losse draadjes af.

Pompon:
* Maak een pompon van ongeveer 3 centimeter doorsnede. Dit gaat het makkelijkst met een pomponmaker. Of volg deze tutorial.

Afwerken:
* Naai de pompon op het mutsje.

—————————————————————————————–

Stitches used (US terminology): chain, slip stitch, single crochet, double crochet
Materials: Phil etik (100% cotton) for the hat, Phil coton 3 (100% cotton) for the pom-pom, crochet hook 3,5, pom-pom maker, large-eye yarn needle.

Hat:
* 4 chains and join with a slip stitch in the first chain to form a ring.
* Row 1: 2 chains, 10 double crochets in the ring, 1 slip stitch in the second chain you crocheted at the start of the row.
* Row 2: 2 chains, 2 double crochets in every stitch. Skip the last stitch (this is the slip stitch at the end of the previous row), 1 slip stitch in the second chain you crocheted at the start of the row.
* Row 3 – 5: 2 chains, 1 double crochet in every stitch. Skip the last stitch (this is the slip stitch at the end of the previous row), 1 slip stitch in the second chain you crocheted at the start of the row.
* Row 6: 1 chain, 1 single crochet in every stitch. Skip the last stitch (this is the slip stitch at the end of the previous row), 1 slip stitch in the chain you crocheted at the start of the row.
* Weave in the ends.

Pom-pom:
* Make a pom-pom with a diameter of approximately 3,5 cms. It is the easiest to use a pom-pom maker. Or follow this tutorial.

Finishing:
* Sew the pom-pom on top of the egg hat.

Categorieën: Free patterns, Haakt
Tags: , , , , ,

Reacties gesloten.